Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego
im. J. Rymera - I Wojewody Śląskiego
w Katowicach

  • zdjęcie promujące zawód przetwórca mięsa
  • zdjęcie promujące zawód technik weterynarii
  • zdjęcie promujące zawód piekarz
  • zdjęcie promujące zawód technik technologii żywności
  • zdjęcie promujące zawód cukiernik


Pokaz wyrobów cukierniczych i piekarskich
26 kwietnia 2022


 

Uczniowie z klasy 3 CP i 3 CMP Branżowej Szkoły przygotowali prezentacje wyrobów cukierniczych pod okiem p. prof. A. Cymerys i A. Lego-Czaickiej. Prezentacje te, które na dobre zadomowiły się w kalendarzu imprez zawodowych w naszej szkole, wróciły po okresie pandemii. Są jedną z form przygotowania do egzaminu czeladniczego w Izbie Rzemieślniczej.
Uczniowie przedstawili przygotowane przez siebie wyroby - w tym roku były to torty, babeczki w różnych odsłonach, ciastka serowe, jabłecznik oraz różne rodzaje pieczywa. Uczniowie dokładnie opowiadali, jak wykonali dany wyrób, jakie zastosowali surowce, półprodukty, dodatki, metody produkcji.
Prezentacje obserwowali pilnie członkowie komisji oceniającej, wyroby prezentowały się wspaniale i równie wspaniale smakowały.
Po zakończonej prezentacji wyroby mogli zobaczyć uczniowie szkół podstawowych, którzy przybyli na Dzień Otwarty do naszej szkoły.

 


Galeria zdjęć
Pokaz wyrobów cukierniczych i piekarskich
26 kwietnia 2022