Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego
im. J. Rymera - I Wojewody Śląskiego
w Katowicach

  • zdjęcie promujące zawód przetwórca mięsa
  • zdjęcie promujące zawód technik weterynarii
  • zdjęcie promujące zawód piekarz
  • zdjęcie promujące zawód technik technologii żywności
  • zdjęcie promujące zawód cukiernik
 
 

Zapraszamy nauczycieli przedmiotów zawodowych, doradców zawodowych, kadrę kierowniczą do zgłaszania kandydatury do udziału w "Obserwacji pracy" w ramach projektu „Zawodowcy na topie II” 2023-1-PL01-KA121-VET-000134057

Poniżej pliki do pobrania

Harmonogram powtórnej rekrutacji.

Regulamin projektu

Regulmin rekrutacji

Karta zgłoszenia


DZIEŃ OTWARTY - 12 kwietnia 2024 r.
(godziny podamy wkrótce)
Zapraszamy ósmoklasistów na niezapomnianą przygodę edukacyjną!

Czy marzysz o odkrywaniu fascynującego świata nauki i zawodów przyszłości? Czy chcesz zgłębić tajniki medycyny weterynaryjnej, odkryć chemiczne i biologiczne tajemnice, a może poznać sekrety sztuki cukierniczej? Jeśli tak, to dni otwarte ZSPS w Katowicach są dla Ciebie stworzone!
Przygotuj się na niezwykłą podróż po świecie wiedzy i możliwości, gdzie mogą się rozwinąć Twoje pasje i zainteresowania. Czego możesz się spodziewać podczas dnia otwartego?

  • Na stoisku informacyjnym czekać będą nasi eksperci, gotowi odpowiedzieć na wszelkie pytania i podzielić się informacjami o naszej szkole oraz możliwościach edukacyjnych.
  • Odkryj świat praktyk zawodowych zarówno w kraju, jak i za granicą! Dowiedz się, jakie unikalne doświadczenia zawodowe możesz zdobyć podczas nauki w ZSPS.
  • Poznaj historie sukcesu naszych absolwentów podczas prezentacji multimedialnych, które zainspirują Cię do osiągnięcia swoich własnych celów.
  • Przeżyj fascynujące doświadczenia w pracowniach zawodowych, chemicznych i biologicznych.
  • Spróbuj swoich sił podczas warsztatów cukierniczych i piekarskich, gdzie smakowite przysmaki staną się Twoim dziełem sztuki.
  • Weź udział w rozmowach z lekarzami weterynarii o Twoich ulubionych pupilach oraz naucz się, jak udzielić pierwszej pomocy swojemu czworonożnemu przyjacielowi na fantomie!

To tylko namiastka tego, co czeka na Ciebie podczas dni otwartych ZSPS w Katowicach! Przyjdź i dołącz do naszej pasjonującej społeczności, gdzie nauka staje się przygodą!
Nie przegap tej wyjątkowej okazji! Zapraszamy Cię do odkrywania swojego potencjału i kształtowania przyszłości z nami. Do zobaczenia na dniu otwartym!

 
uczeń prezentuje ciekawostki o krajach Unii Europejskiej

20 lutego 20234
Dzień Europejski w szkole

W dniu 20.02.2024 w naszej szkole odbył się Dzień Europejski. Uczestnicy projektu „Zawodowcy na topie II” przygotowali dla społeczności szkolnej garść informacji o UE - jej strukturach, instytucjach i symbolach. Przedstawili nam również ciekawostki o różnych krajach Wspólnoty. Na koniec mogliśmy sprawdzić naszą wiedzę rozwiązując quiz.

zobacz zdjęcia

laureatka konkursu pozuje z dyplomem na tle brytyjskiej flagi

10 stycznia 2024
Międzynarodowy konkurs Online Painting Competition

Nowy Rok zaczynamy od radosnej wiadomości! Nasza utalentowana uczennica, Wiktoria Jendrysko z klasy 5BP, zdobyła wyróżnienie w międzynarodowym konkursie Online Painting Competition!
Serdecznie dziękujemy również pozostałym uczennicom, które w tym konkursie reprezentowały naszą szkołę.
Gratulacje za wspaniałą wspólną reprezentację!

uczniowie dekorują pierniczki

14 grudnia 2023
Warsztaty dla siódmoklasistów

14 grudnia 2023 r. gościliśmy w naszej szkole uczniów klas siódmych 8. katowickich szkół podstawowych w ramach projektu „Katowice Miastem Fachowców”.
Nasze spotkanie miało charakter warsztatowy. W grupach nasi goście: piekli i zdobili lukrem pierniki

czytaj więcej

zobacz zdjęcia

 

DLA KANDYDATA
KIERUNKI KSZTAŁCENIA w NASZEJ SZKOLE

TECHNIKUM nr 10

TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI

  • jeśli jesteś kreatywny
  • lubisz poeksperymentować w laboratorium
  • interesujesz się tym, co jesz i zdrowym stylem życia, to przemysł spożywczy czeka na Ciebie!

Praktyki zawodowe odbędziesz w małych i średnich zakładach spożywczych.
Zdobędziesz kwalifikacje: organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych oraz produkcja wyrobów piekarskich lub produkcja wyrobów cukierniczych lub produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych.
Pracę znajdziesz: w zakładach przetwórstwa spożywczego, instytucjach prowadzących badanie i ocenę żywności, handlu artykułami spożywczymi lub samodzielnie poprowadzisz działalność gospodarczą.
Przedmioty rozszerzone: chemia, język angielski.
Języki obce: angielski, niemiecki oraz angielski w przemyśle spożywczym.

TECHNIK WETERYNARII

  • jeśli kochasz zwierzęta
  • interesujesz się medycyną i badaniami laboratoryjnymi
  • jesteś komunikatywny, wrażliwy, odpowiedzialny i zaangażowany, to ten zawód jest dla Ciebie!

Praktyki zawodowe odbędziesz w: Śląskim Ogrodzie Zoologicznym, weterynaryjnych i gospodarstwach hodowli zwierząt.
Pracę znajdziesz: w przychodniach weterynaryjnych, zakładach hodowli zwierząt, inspektoratach weterynaryjnych, weterynaryjnych laboratoriach diagnostycznych.
Przedmioty rozszerzone: biologia, chemia.
Języki obce: angielski, niemiecki oraz angielski w weterynarii.

Szkoła Branżowa I stopnia nr 7

  • jeśli chcesz znaleźć pewne zatrudnienie
  • dobrze zarabiać
  • zacznij naukę w naszej szkole!

CUKIERNIK

Praca cukiernika polega na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych.

Praktyki zawodowe (płatne): odbędziesz w małych, rodzinnych i większych cukierniach.
Pracę znajdziesz: w zakładach przetwórstwa spożywczego, cukierniach, zakładach gastronomicznych, lub samodzielnie poprowadzisz działalność gospodarczą.

PIEKARZ

Piekarz prowadzi procesy i wykonuje czynności związane z wytwarzaniem różnych rodzajów pieczywa przy użyciu odpowiednich maszyn i urządzeń. Uczniowie w czasie nauki w szkole zapoznają się produkcją pieczywa, ucząc się ręcznego formowania wyrobów oraz nowoczesnych technik wytwarzania pieczywa.

Praktyki zawodowe (płatne): odbędziesz w małych, rodzinnych i większych piekarniach.
Pracę znajdziesz: w rzemieślniczych i przemysłowych zakładach piekarskich, zakładach gastronomicznych lub samodzielnie poprowadzisz działalność gospodarczą.

PRZETWÓRCA MIĘSA

Przetwórca mięsa przygotowuje i przerabia mięso oraz podroby na wędliny, wędzonki i inne wyroby wędliniarskie według określonych normami receptur, przy zastosowaniu maszyn i urządzeń masarskich.

Praktyki zawodowe (płatne): w zakładach przetwórstwa mięsa.
Pracę znajdziesz: w zakładach przetwórstwa mięsnego lub samodzielnie poprowadzisz działalność gospodarczą.

 
logo Młodzieżowej Rady Miasta Katowice

Nasze działania możecie śledzić na

Facebooku,
jak również na
Instagramie i Twitterze

Jeśli macie do nas jakieś pytania, zapraszamy do kontaktu przez jeden z powyższych komunikatorów.

 
posiedzenie Młodzieżowej Rady Miasta Katowice

 

Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa

Informujemy o otrzymaniu przez naszą szkołę dotacji na realizację Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa w kwocie 15 000,00 zł (dofinansowanie 12 000,00 zł, wkład miasta 3 000,00 zł)


logo erasmus+

Mamy akredytację Erasmusa!

Z wielką radością informujemy, że Narodowa Agencja Programu Erasmus+ przyznała naszej szkole akredytację w sektorze “Kształcenie i szkolenia zawodowe.”
Oznacza to, że przez najbliższe 7 lat szkoła będzie mogła corocznie realizować praktyki zagraniczne uczniów i szkolenia nauczycieli w krajach Unii Europejskiej, ponieważ akredytacja jest gwarancją regularnego finansowania takich działań.
Daje nam to ogromną możliwość rozwoju szkoły i zwiększenia atrakcyjności kształcenia, a Europa stoi przed nami otworem.
Jest to bardzo dobra wiadomość zarówno dla społeczności szkolnej, jak i dla tych osób, które od września planują podjąć naukę w naszej szkole. Staże zagraniczne są na wyciągnięcie ręki!

 

Klauzula informacyjna Facebook

Komisja socjalna

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „Zamknij” na dole tej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce.

Zamknij