Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego
im. J. Rymera - I Wojewody Śląskiego
w Katowicach

  • zdjęcie promujące zawód przetwórca mięsa
  • zdjęcie promujące zawód technik weterynarii
  • zdjęcie promujące zawód piekarz
  • zdjęcie promujące zawód technik technologii żywności
  • zdjęcie promujące zawód cukiernik


Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik
17-18 stycznia 2018


 

Nasza szkoła wygrała!
W tym roku szkolnym organizatorem Etapu Wojewódzkiego XXIII Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik było CKZiU - Branżowa Szkoła I Stopnia Gastronomiczna w Sosnowcu. Część praktyczna Turnieju została przeprowadzono w Cukierni-Piekarni „Maciuś”, natomiast część pisemna odbyła się w Branżowej Szkole I Stopnia. W zmaganiach brało udział 8 uczniów. Naszą szkołę reprezentowała Aleksandra Łukaszewska – uczennica z klasy IIIAC Szkoły Branżowej, która praktykę zawodową odbywa w Cukierni pana Jaromina w Katowicach. Zadanie praktyczne polegało na złożeniu tortu i jego dekoracji wg własnego projektu, wykonaniu ciastek bankietowych oraz figurek marcepanowych. Temat przewodni Turnieju brzmiał „Powiew wiosny".
W pierwszym dniu turnieju, przez 4 godziny pod czujnym okiem Komisji, uczniowie formowali, przekładali, dekorowali swoje dzieła, wykorzystując różne techniki zdobienia. Pojawiły się kwiaty z masy karmelowej i masy cukrowej, gniazda i ptaki. Po wyeksponowaniu wyrobów Komisja oceniła ich jakość i przyznała punkty. Drugiego dnia uczestnicy rozwiązywali test zawierający pytania z technologii i techniki w produkcji cukierniczej. Łączna suma punktůw z części praktycznej i teoretycznej decydowała o zajęciu poszczególnych miejsc w Turnieju.
Ola uzyskała najwyższą ilość punktów zarówno w części praktycznej, jak i teoretycznej i tym samym została laureatką I miejsca.
W kwietniu 2018 będzie reprezentowała naszą szkołę i nasze województwo na Etapie Centralnym we Wrocławiu.
Gratulujemy!!!
Przed Olą dużo pracy…
Życzymy wytrwałości i trzymamy kciuki!
Dziękujemy właścicielowi Cukierni panu Jarominowi za przygotowanie uczennicy do części praktycznej Turnieju oraz p. prof. Małgorzacie Plesińskiej za przygotowanie Oli do części teoretycznej oraz praktycznej w zakresie dekoracji z masy karmelowej.

 


Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik
17-18 stycznia 2018


 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.