Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „Zamknij” na dole tej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce.

Zamknij

          Dzisiaj jest 23.10.2017
Strona głównaRekrutacjaKontaktLinkiBiuletyn Informacji Publicznej


Program "Uczenie się przez całe życie" Leonardo da Vinci


Projekt został zrealizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach programu „Uczenie się przez całe życie”

Publikacja odzwierciedla jedynie stanowisko autora i Komisja Europejska ani Narodowa Agencja nie ponoszą odpowiedzialności za umieszczoną w niej zawartość merytoryczną oraz za sposób wykorzystania zawartych w niej informacji.


    Ponownie Rimini – tydzień trzeci.

    W trakcie realizacji naszego projektu, a zwłaszcza w trakcie staży, naszym zadaniem, zgodnie zresztą z tytułem projektu, było zapoznanie się z 4 filarami produkcji żywności wysokiej jakości:
  • tradycją: przejawiającą się w stosowanych recepturach i sposobie produkcji, najczęściej typowych dla własnego regionu.
  • nowoczesnością: reprezentowaną przez wyposażenie techniczne i systemy zapewnienia jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego, zapewniające wysoką, powtarzalną jakość żywności
  • rzemiosłem: poprzez umiejętność wykonywania różnorodnych produktów
  • sztuką: kształtującą dobór właściwych składników, umiejętność nadawania smaku, aromatu i wyglądu, a także eksponowania produktów w trakcie sprzedaży
    Włosi osiągnęli mistrzostwo w każdej z ww. kategorii, potrafili je połączyć, ponadto posiadają rzadką umiejętność uzyskiwania fantazyjnego i wyrafinowanego smaku przy równoczesnej prostocie przepisów. Włoscy mistrzowie mają przy tym niezrównany talent artystyczny, który mogliśmy podziwiać choćby w cukierniach.
    Włoskie produkty spożywcze należą do najbardziej znanych i cenionych w świecie, dlatego warto było doskonalić swój zawód właśnie w tym kraju. Wiele produktów, które poznaliśmy w trakcie naszego stażu nie jest wytwarzanych w Polsce. Mogliśmy zatem nie tylko udoskonalić nasze umiejętności, ale także nauczyć się wielu nowości, które można byłoby z powodzeniem przenieść także na grunt polski. Niektóre z włoskich ciast już się zresztą u nas przyjęły np. tiramisu.
    Wracając jednak do kroniki pobytu, to podobnie jak poprzednie, także nasz trzeci tydzień w Rimini obfitował w rozliczne wydarzenia, a wyjątkowo dużo działo się we czwartek. W tym dniu w biurze Sistema Turismo, odbyło się spotkanie podsumowujące nasze praktyki zawodowe, a także pożegnanie z teamem, który zajmował się nami w Rimini. Wieczorem przyleciała do nas Pani Dyrektor, by ocenić warunki odbywania staży, miejsce zamieszkania no i oczywiście także nas. Pani Dyrektor odwiedziła kilka naszych firm stażowych i sprawdziła nasze apartamenty. Na całe szczęście w firmach wypowiadano się o nas w samych superlatywach, a i nasze apartamenty w tym dniu lśniły czystością.
    W czwartek i piątek odbył się dość poważny egzamin z wiedzy zdobytej w trakcie staży, ale przeszliśmy przez niego pomyślnie, bo nauczyliśmy się tu całkiem sporo.
    I tak nadeszła sobota 23 listopada, dzień naszego wyjazdu. Tego dnia większość z nas pobiegła jeszcze na targ, aby zrobić ostatnie zakupy. Targ w Rimini odbywa się w środy i soboty i można na nim kupić mnóstwo rzeczy i to taniej niż w sklepach, stąd nieprzebrane rzesze ludzi szukających okazji. My niestety z racji praktyk i sobotnich wyjazdów nie mogliśmy dotychczas zrobić tu zakupów, więc w ostatnim dniu nadrabialiśmy zaległości.
    I to by było na tyle - jednak żal wyjeżdżać.




Strona główna    Góra strony


Copyright © 2005-2016 RaV&sandrac