Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „Zamknij” na dole tej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce.

Zamknij

          Dzisiaj jest 20.11.2017
Strona głównaRekrutacjaKontaktLinkiBiuletyn Informacji Publicznej


TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI


    okres nauki: 4 lata

    Kształcenie w zawodzie technik technologii żywności ma na celu przygotowanie absolwenta do pracy w przedsiębiorstwach produkcyjnych przetwórstwa spożywczego, instytucjach prowadzących badanie i ocenę żywności, handel artykułami spożywczymi, a także przechowywanie i dystrybucję żywności. Absolwent kończący naukę może kontynuować kształcenie na uczelniach wyższych, a także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą.

    Kwalifikacje: organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych, produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń, produkcja wyrobów piekarskich, produkcja wyrobów cukierniczych, produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych.

    Przedmioty zawodowe: technika w produkcji piekarskiej, cukierniczej lub przetwórstwie mięsnym, technologie produkcji piekarskiej, cukiernicze lub przetwórstwa mięsnego, analiza żywności, gospodarka magazynowa, procesy produkcji wyrobów piekarskich, cukierniczych, nadzór produkcji w zakładzie przetwórstwa spożywczego.
Dodatkową ofertą dla uczniów są zajęcia prowadzone w ramach innowacji pedagogicznej – „Dietetyka w przemyśle spożywczym”.

    Praktyki zawodowe odbywają się w małych i średnich firmach sektora spożywczego.
W ramach praktyk zawodowych uczniowie wyjeżdżają na staże zagraniczne.

    Przedmioty rozszerzone: chemia, język angielski

    Języki obce: język angielski, język angielski w produkcji cukierniczej, piekarskiej, w przetwórstwie mięsa, język niemiecki.





Strona główna    Góra strony


Copyright © 2005-2016 RaV&sandrac