Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „Zamknij” na dole tej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce.

Zamknij

          Dzisiaj jest 12.12.2017
Strona głównaRekrutacjaKontaktLinkiBiuletyn Informacji Publicznej


Program "Uczenie się przez całe życie" Leonardo da Vinci


Projekt został zrealizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach programu „Uczenie się przez całe życie”

Publikacja odzwierciedla jedynie stanowisko autora i Komisja Europejska ani Narodowa Agencja nie ponoszą odpowiedzialności za umieszczoną w niej zawartość merytoryczną oraz za sposób wykorzystania zawartych w niej informacji.


    Staż w Rimini – tydzień trzeci.

    O regionalnych i tradycyjnych specjałach włoskich
    Wiodącym tematem naszego stażu była włoska żywność regionalna i tradycyjna. W przetwórstwie spożywczym o charakterze tradycyjnym i regionalnym stawia się na wyjątkowość smaku, sprawdzone receptury i metody oraz surowce najwyższej jakości. Przetwórstwo tego typu ma także wymiar społeczny i kulturowy – pozwala na promocję regionów, kultywowanie tradycji, wspieranie dziedzictwa i integrowanie lokalnych społeczności, sprzyja coraz bardziej popularnej turystyce kulinarnej, a także stymuluje rozwój ekonomiczny.
    Włoski przemysł spożywczy promuje produkty tradycyjne i regionalne, w których najważniejszy jest smak i jakość wynikająca z tradycji wytwarzania oraz miejsca pochodzenia. Włochy posiadają najwięcej zarejestrowanych produktów tego typu w Europie – jest ich ok. 150 na listach Komisji Europejskiej i ponad 4000 na listach krajowych.
    Każdy region posiada tu swoje specyficzne produkty, których nie spotka się nigdzie indziej. W regionie Emilia–Romana, gdzie mieliśmy praktyki wytwarza się znane na całym świecie produkty regionalne: parmezan, szynkę parmeńską i mortadelę bolońską.
    W każdej z naszych firm wytwarzano wiele produktów o charakterze regionalnym i tradycyjnym i trudno byłoby wymienić je wszystkie. Ciekawym produktem była piada di morte (piada zmarłych), wytwarzana w Rimini wyłącznie w okresie Wszystkich Świętych (październik – listopad).
    Nauczyliśmy się, w jaki sposób produkowane są niektóre wyroby tradycyjne i regionalne. Zdobytymi umiejętnościami zamierzamy wykazać się w trakcie praktyk w Polsce. Jesteśmy pewni, że nasi pracodawcy będą zachwyceni!
    Po trzech tygodniach dość dobrze poznaliśmy nasze firmy i zintegrowaliśmy się z ich pracownikami. W naszych firmach była wyjątkowa miła atmosfera pracy, Włosi są ludźmi bardzo pozytywnie nastawionymi do świata i z dużym poczuciem humoru. Co więcej, w firmach włoskich nie obserwuje się, powszechnej niestety w Polsce, nerwowości i pośpiechu.
    Już za parę dni wracamy…
    W ostatnim tygodniu dało się zauważyć, że niektórzy z nas byli smutni. Nie trudno domyślić się, że powodem tego była świadomość kończącego się stażu we Włoszech. Do tego doszła jeszcze obawa, że zakupione prezenty dla bliskich oraz pamiątki nie zmieszczą się do walizek. Taktyka pakowania była opracowywana już na kilka dni przed odlotem.
    W firmach stażowych także dało się odczuć atmosferę zbliżającego się powrotu do Polski. Oczywiście, nie mogło zabraknąć pamiątkowych zdjęć z naszymi sympatycznymi włoskimi współpracownikami. Wymieniliśmy się również numerami telefonów, gadu-gadu oraz adresami mailowymi. Podziękowaniom, uściskom i prezentom nie było końca. W jednej z cukierni przygotowaliśmy tort dla wszystkich pracowników, w drugiej nasza koleżanka otrzymała słodki podarunek w postaci pudełka pralin, a jeden z kolegów został zaproszony na obiad do domu właścicieli zakładu.
    Pani Dyrektor w Rimini
    W środę dołączyła do nas Pani Dyrektor, by sprawdzić, jak przebiegają praktyki. Pani Dyrektor pierwsze kroki skierowała do naszego hotelu. Na tę okoliczność niektórzy sprzątali pokoje już dwa dni wcześniej, więc wypadliśmy całkiem dobrze. W następnych dniach Pani Dyrektor odwiedziła firmy stażowe, gdzie okazało się, że pracodawcy nie szczędzili pochwał pod naszym adresem.
    Spotkanie podsumowujące w Sistema Turismo
    W czwartek, w biurze Sistema Turismo, odbyło się spotkanie podsumowujące nasze praktyki zawodowe we Włoszech, a po nim egzamin końcowy. Okazało się, że egzamin wcale nie był trudny, gdyż chętnie odpowiadaliśmy na pytania dotyczące tradycyjnych i regionalnych wyrobów włoskich. Podkreślaliśmy również miłą, wręcz rodzinną, atmosferę panującą w zakładach. Z wielkim entuzjazmem opowiadaliśmy także o wycieczkach do San Marino, Wenecji i Florencji.
    Ciao, ciao Italia
    W sobotę, 25 listopada 2011 r., w Rimini świeciło piękne słońce. Wielu z nas, po ostatecznym spakowaniu, posprzątaniu pokoju i pamiątkowych zdjęciach, udało się po raz ostatni nad morze. Adriatyk był zachwycający i takim go zapamiętamy.
    W drodze na lotnisko wspominaliśmy najpiękniejsze i najśmieszniejsze chwile wyjazdu. Lot upłynął nam spokojnie, a wieczorem byliśmy już w Katowicach, gdzie czekali na nas stęsknieni rodzice i przyjaciele.




Strona główna    Góra strony


Copyright © 2005-2016 RaV&sandrac