Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „Zamknij” na dole tej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce.

Zamknij

          Dzisiaj jest 17.10.2017
Strona głównaRekrutacjaKontaktLinkiBiuletyn Informacji Publicznej


Program "Uczenie się przez całe życie" Leonardo da Vinci


Projekt został zrealizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach programu „Uczenie się przez całe życie”

Publikacja odzwierciedla jedynie stanowisko autora i Komisja Europejska ani Narodowa Agencja nie ponoszą odpowiedzialności za umieszczoną w niej zawartość merytoryczną oraz za sposób wykorzystania zawartych w niej informacji.


„Żywność regionalna i tradycyjna częścią europejskiego dziedzictwa kulturowego”
w ramach programu Leonardo da Vinci.


    Realizacja projektu została w całości sfinansowana ze środków Unii Europejskiej.
Jego uczestnikami była 20-osobowa grupa uczniów naszego Zespołu Szkół, w tym 15 osób z kl. IV technikum i 5 osób z kl. III zasadniczej szkoły zawodowej
    Staż, w formie 3-tygodniowej praktyki był najważniejszą częścią projektu i odbył się w listopadzie 2012 r. w Rimini we Włoszech. Naszym włoskim partnerem była Sistema Turismo - firma pośrednicząca, zajmująca się organizacją miejsc praktyk i logistyczną obsługą pobytu.
    Wyjazd na staż poprzedziło przygotowanie językowe, kulturowe i pedagogiczne. W ramach tego przygotowania zorganizowany został 30-godzinny kurs języka angielskiego zawodowego, Dzień Włoski – z prezentacjami dotyczącymi historii, kultury i współczesnego oblicza tego kraju i testem podsumowującym, a także szkolenie prowadzone przez pedagoga i kurs na temat bezpieczeństwa podróży i pobytu za granicą. Partner projektu zorganizował 20-godzinny kurs języka włoskiego, który odbył się w pierwszym tygodniu pobytu.
    Miejscami praktyk były ciastkarnie, piekarnie i zaplecza specjalistycznych sklepów mięsnych.
    W czasie stażu poznawaliśmy asortyment i przebieg produkcji, zasady zaopatrzenia i zbytu, magazynowanie surowców i wyrobów gotowych oraz kontrolę jakości, a także systemy zapewnienia jakości.
    W czasie trwania stażu uczestnicy zapoznali się z organizacją produkcji żywności w firmach włoskich, z asortymentem i przebiegiem produkcji, a także z zasadami zaopatrzenia, magazynowania, kontroli jakości i metodami promocji wyrobów stosowanymi w firmach stażowych.
    Tematem wiodącym stażu była włoska żywność regionalna i tradycyjna. Włochy mają najwięcej produktów tego typu zarejestrowanych na listach unijnych. Są także animatorami ochrony takiej żywności. W każdej z firm stażowych wytwarzano produkty tradycyjne, część z nich miała również charakter regionalny, czasem ograniczony wyłącznie do okolic Rimini.
    Produkcja wyrobów tradycyjnych i regionalnych dynamicznie wzrasta, także w Polsce.
    Włoskie przetwórstwo spożywcze stoi na bardzo wysokim poziomie, uczniowie mogli zatem wiele zobaczyć i wiele się nauczyć, również w zakresie umiejętności manualnych.
    Fundusze unijne przeznaczone na realizację programu kulturowego pozwoliły uczestnikom wyjazdu na zwiedzenie sławnych włoskich miast: Wenecji i Florencji i ich najważniejszych zabytków, a także urokliwego księstwa San Marino. Po zakończeniu stażu uczniowie wykonali prezentacje multimedialne związane z odbytą praktyką. Dotyczyły one różnych aspektów przetwarzania żywności w firmach włoskich, ze szczególnym uwzględnieniem produktów o charakterze tradycyjnym i regionalnym. Pobyt we Włoszech pozwolił młodzieży na doskonalenie języka angielskiego, gdyż w trakcie stażu i pobytu porozumiewano się głównie w tym języku. Uczniowie opanowali także podstawowe zwroty w języku włoskim. Wyjazd miał również znaczenie dla rozwoju osobowego uczestników: kształtował postawy asertywne, umiejętność adaptacji i radzenia sobie w nietypowych, często trudnych sytuacjach, zwiększył ich poczucie własnej wartości, umożliwił nawiązanie nowych znajomości.
    Pracodawcy, u których odbywały się praktyki, wysoko ocenili umiejętności, pracowitość i wiedzę fachową stażystów, czego potwierdzeniem były listy referencyjne, które otrzymali wszyscy uczestnicy.
    Ważnym potwierdzeniem wiedzy, kwalifikacji i kompetencji zdobytych przez uczniów w czasie stażu jest także otrzymany przez uczestników dokument Europass Mobilność, wydany w dwóch językach: polskim i angielskim. Wiedza i umiejętności nabyte w czasie stażu, a także formalne potwierdzenie kwalifikacji na pewno ułatwią w przyszłości znalezienie dobrej pracy przez uczestników projektu.




Strona główna    Góra strony


Copyright © 2005-2016 RaV&sandrac