Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „Zamknij” na dole tej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce.

Zamknij

          Dzisiaj jest 23.10.2017
Strona głównaRekrutacjaKontaktLinkiBiuletyn Informacji Publicznej


Program "Uczenie się przez całe życie" Leonardo da Vinci


Projekt został zrealizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach programu „Uczenie się przez całe życie”

Publikacja odzwierciedla jedynie stanowisko autora i Komisja Europejska ani Narodowa Agencja nie ponoszą odpowiedzialności za umieszczoną w niej zawartość merytoryczną oraz za sposób wykorzystania zawartych w niej informacji.


Podsumowanie projektu stażowego
„Przetwórstwo spożywcze w firmach brytyjskich ze szczególnym uwzględnieniem
realizacji zasad GHP”
w ramach programu Leonardo da Vinci.


    Realizacja projektu została w całości sfinansowana ze środków Unii Europejskiej.
Jego uczestnikami była 20-osobowa grupa uczniów kl. IV technikum kształcących się w zawodzie technik technologii żywności.
    Staż, w formie 3-tygodniowej praktyki był najważniejszą częścią projektu i odbył się w listopadzie 2009 r. w Plymouth w Wielkiej Brytanii. Naszym angielskim partnerem była EuroPartnership Agency z Plymouth - firma pośrednicząca, zajmująca się organizacją miejsc praktyk i logistyczną obsługą pobytu.
    Wyjazd do Wielkiej Brytanii poprzedziło przygotowanie językowe, kulturowe i pedagogiczne. W ramach tego przygotowania zorganizowane zostały 2 kursy języka angielskiego, Dzień Angielski – z prezentacjami dotyczącymi historii, kultury i współczesnego oblicza Wielkiej Brytanii, a także szkolenie prowadzone przez pedagoga i kurs na temat bezpieczeństwa podróży i pobytu za granicą.
    Uczniowie odbywali staże w 9 różnych firmach sektora małych i średnich przedsiębiorstw, w których mieli okazję pracować bezpośrednio w produkcji, a także poznawać funkcjonowanie przedsiębiorstwa.
    Miejscami praktyk były ciastkarnie, piekarnie, zakład przetwórstwa mleka i zaplecza specjalistycznych sklepów mięsnych. W czasie trwania stażu uczestnicy zapoznali się z organizacją produkcji żywności w firmach brytyjskich, ze stosowanymi tam rozwiązaniami technologicznymi, technicznymi, logistycznymi i kontrolą jakości, głównie w zakresie rozwiązań innowacyjnych w stosunku do rozwiązań polskich.
    Uczestnicy byli zobowiązani do zwrócenia szczególnej uwagi na realizację zasad GHP - dobrej praktyki higienicznej, podstawowego systemu zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Jego wdrażanie i przestrzeganie ma pierwszorzędne znaczenie dla zdrowia konsumentów.
    Fundusze unijne przeznaczone na realizację programu kulturowego pozwoliły uczestnikom wyjazdu na zwiedzenie Londynu, Torguay – przepięknego kurortu położonego na „angielskiej Riwierze”, starej fabryki ginu i muzeum oceanograficznego w Plymouth z bogatym zbiorem fauny i flory mórz i oceanów.
    Po zakończeniu stażu uczniowie wykonali prezentacje multimedialne, w oparciu o rozwiązania stosowane w firmach brytyjskich, w których odbywali praktykę. Tematyka prezentacji dotyczy przede wszystkim realizacji zasad GHP - dobrej praktyki higienicznej. Zawierają także charakterystykę wyrobów wytwarzanych w firmach, przebieg ich produkcji i inne istotne informacje o miejscach stażu. Pobyt w Wielkiej Brytanii pozwolił młodzieży na doskonalenie języka angielskiego, tym bardziej, że uczniowie musieli się nim posługiwać nie tylko podczas praktyk, ale także w miejscach zamieszkania u rodzin angielskich.
    Wyjazd miał również znaczenie dla rozwoju osobowego uczestników: kształtował postawy asertywne, zwiększył ich poczucie własnej wartości, umożliwił nawiązanie nowych znajomości.
    Pracodawcy, u których odbywały się praktyki, wysoko ocenili umiejętności, pracowitość i wiedzę fachową stażystów, czego potwierdzeniem były, złożone większości z nich, propozycje podjęcia pracy po ukończeniu szkoły oraz listy referencyjne, które otrzymali wszyscy uczestnicy.
    Dodatkowym potwierdzeniem wiedzy, kwalifikacji i kompetencji zdobytych przez uczniów w czasie stażu jest dokument Europass Mobilność, wydany w dwóch językach: polskim i angielskim. Listy referencyjne i Europass na pewno ułatwią w przyszłości znalezienie dobrej pracy przez uczestników projektu.




Strona główna    Góra strony


Copyright © 2005-2016 RaV&sandrac