Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „Zamknij” na dole tej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce.

Zamknij

          Dzisiaj jest 21.08.2018
Strona głównaRekrutacjaKontaktLinkiBiuletyn Informacji Publicznej



  17-18 stycznia 2018
  Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik

Nasza szkoła wygrała!
W tym roku szkolnym organizatorem Etapu Wojewódzkiego XXIII Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik było CKZiU - Branżowa Szkoła I Stopnia Gastronomiczna w Sosnowcu. Część praktyczna Turnieju została przeprowadzono w Cukierni-Piekarni „Maciuś”, natomiast część pisemna odbyła się w Branżowej Szkole I Stopnia. W zmaganiach brało udział 8 uczniów. Naszą szkołę reprezentowała Aleksandra Łukaszewska – uczennica z klasy IIIAC Szkoły Branżowej, która praktykę zawodową odbywa w Cukierni pana Jaromina w Katowicach.
Zadanie praktyczne polegało na złożeniu tortu i jego dekoracji wg własnego projektu, wykonaniu ciastek bankietowych oraz figurek marcepanowych. Temat przewodni Turnieju brzmiał „Powiew wiosny".
W pierwszym dniu turnieju, przez 4 godziny pod czujnym okiem Komisji, uczniowie formowali, przekładali, dekorowali swoje dzieła, wykorzystując różne techniki zdobienia. Pojawiły się kwiaty z masy karmelowej i masy cukrowej, gniazda i ptaki. Po wyeksponowaniu wyrobów Komisja oceniła ich jakość i przyznała punkty. Drugiego dnia uczestnicy rozwiązywali test zawierający pytania z technologii i techniki w produkcji cukierniczej. Łączna suma punktów z części praktycznej i teoretycznej decydowała o zajęciu poszczególnych miejsc w Turnieju.
Ola uzyskała najwyższą ilość punktów zarówno w części praktycznej, jak i teoretycznej i tym samym została laureatką I miejsca.
W kwietniu 2018 będzie reprezentowała naszą szkołę i nasze województwo na Etapie Centralnym we Wrocławiu.
Gratulujemy!!!
Przed Olą dużo pracy…
Życzymy wytrwałości i trzymamy kciuki!

Dziękujemy właścicielowi Cukierni – panu Jarominowi za przygotowanie uczennicy do części praktycznej Turnieju oraz p. prof. Małgorzacie Plesińskiej za przygotowanie Oli do części teoretycznej oraz praktycznej w zakresie dekoracji z masy karmelowej.

zobacz zdjęcia




Strona główna    Góra strony


Copyright © 2005-2018 RaV&sandrac