Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „Zamknij” na dole tej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce.

Zamknij

          Dzisiaj jest 11.12.2018
Strona głównaRekrutacjaKontaktLinkiBiuletyn Informacji Publicznej



  15 listopada 2017
  „Święto kartofla”

Ziemniak to szczególne warzywo, którego sadzonki do Polski sprowadził król Jan III Sobieski, 300 lat temu zasługiwało i nadal zasługuje na szczególną uwagę ze względu na bardzo duże zastosowanie kulinarne, ale również ogromne znaczenie dla przemysłu spożywczego. Produkuje się z niego: mączkę ziemniaczaną, glukozę, spirytus, frytki mrożone, chipsy, syrop skrobiowy, na bazie którego otrzymujemy karmelki oraz dodaje się go w produkcji sezamków, chałwy, niektórych ciast. Gdyby nie modyfikowana skrobia ziemniaczana nie byłoby budyniów, kisieli, koncentratów zup, sosów.
Na degustację przygotowanych przez uczniów potraw zaproszono rodziców oraz gości – wśród nich był radny miasta Katowice p. Tomasz Rokicki oraz redaktor miesięcznika „Roździeń” p. Ryszard Bryła.
Podczas degustacji odbyły się konkursy na obieranie i tarcie ziemniaków przy ogromnym dopingu zebranych osób. Całość imprezy oceniono bardzo wysoko, a p. radny zwrócił szczególną uwagę na ogromne zaangażowanie uczniów w działaniach dodatkowych na rzecz szkoły, które uczą aktywności, podejmowania dodatkowych zajęć oraz kreatywności.
A może za rok święto owoców?



Strona główna    Góra strony


Copyright © 2005-2018 RaV&sandrac